Копринус
У народі ці гриби називають гнойовиками або ще «тещиним грибом» (тому що їм тещі зятів від горілки відлучали). Шапинка в цих тендітних сніжно-білих грибів трохи кострубатий. Вони ростуть не так вже й просто на гною, але люблять удобрены грунту, тому ці мешканці садів, парків, городів і дійсно зустрічаються частіше там, де раніше була купа гною. У лісі ж ви зустрінете їх на перегнилих лісових підстилках, біля трухлих пеньків або ж просто на дорозі, де кінь загубив свій послід.
Належать ці грибочки до сім'ї гноєвикових (Coprinaceae), а назва походить від грецького copros - гній. Ростуть вони швидко, зазвичай, після теплих травневих дощів, за кілька годин вже розкривається дзвоникова шапинка, настовбурчується, як мокра курка, чорніє і стікає чорною патокою. Тому копринуса треба «схопити» швидко і лежати вирваним він теж не може, його слід пробланшувати в підсоленій воді і підсмажити або засолити. Солоденький, делікатесний та ну, дуже смачний... Але, боронь Боже, вживати його з горілкою, отруїтеся.
В Європі налічується близько 200 видів копринусів, в Україні - 22, у нас на Поліссі - 18. Серед них відомі: білий, іскристий, домашній, сірий, променистий, складчастий, розсіяне, лісовий, ефемерний, скучений, незграбний, боржник, чорнильний, нечистотний, довгоголовий. Думаю, що достатньо. Деякі види цих грибів містять речовину - коприн, яка, з'єднуючись з алкоголем, викликає нудоту і блювоту. При постійному вживанні «з чаркою» рефлекс закріплюється відрази до алкоголю. Може використовуватися з метою профілактики алкогольної залежності. Висушений гриб приймають по 0,5 чайної ложечки з водою, він покращує антитоксичну функцію печінки.
Рецептів лікування від алкоголю я свідомо не даю, щоб уникнути небажаних наслідків - передозування може закінчитися плачевно... Тому раджу звертатися з цією проблемою до Центр фунготерапії, де можна купити готовий препарат «Копринус» і застосовувати за розробленою методикою лікування.
Їстівними вважають білий і чубатий гнойовики, вони особливо смачні. Що ж до решти, то їх відносять до неїстівних. Взагалі-то вони настільки хиткі та маленькі, що там і їсти нічого.