Залізо (Fe)- Найважливіший мікроелемент, що входить до складу крові, також необхідний для процесів росту організму та регуляції імунної системи. В організмі здорової людини міститься приблизно 4-5 грамів заліза. Зазвичай, надходження під час їжі вистачає, щоб перекривати потребу організму в залозі, але в деяких випадках (у разі захворювання анемією або донорства) необхідно додатково вживати препарати та харчові домішки, що містять залізо. За даними ВООЗ 20-30% населення землі страждає від хронічного нестачі заліза. З препаратів заліза, призначених для лікування анемії, засвоюється лише до 10%, на відміну від наноцитрохелатної форми біодоступність якої до 90%.
В організмі людини залізо має широкий спектр біологічної активності:
- Входить до складу гемоглобіну, основного джерела кисню в організмі.
- Входить до складу міоглобіну — киснево сполучного білка скелетних м'язів і серця.
- Входить до складу цитохромів і ферментів, які беруть участь в окисних відновних реакціях.
- Залишок міститься в селезінці, печінці та кістковому мозку.
Залізо виконує в організмі такі функції:
- Бере участь у процесах кровотворення та внутрішньоклітинного обміну.
- Необхідно для утворення гемоглобіну та міоглобіну.
- Забезпечує транспортування кисню в організмі.
- Нормалізує роботу щитоподібної залози.
- Впливає на метаболізм вітамінів групи B.
- Входить до складу деяких ферментів (зокрема рибонуклеотидів редуктази, який бере участь у синтезі ДНК)
- Необхідно для процесів росту організму.
- Регулює імунітет (забезпечує активність інтерферону та клітин кілерів)
- Має детоксикаційну дію (входить до складу печінки та бере участь у знешкодженні токсинів)
- Є компонентом багатьох окисних ферментів.
- Запобігає розвитку анемії
- Покращує стан шкіри, нігтів, волосся.
У разі нестачі заліза спостерігаються такі симптоми: сухість шкіри, втома, підвищена чутливість до холоду, ламкість нігтів, погіршення мозкової активності, анемія, травні розлади, запаморочення, депресії, випадання і посидіння волосся, запальний процес у порожнині рота, нервові розлади, ожиріння, зниження функцій щитоподібної залози.
Показання до застосування:
- Залізнична анемія
- Хронічні кровотечі, наприклад, геморой, гінекологічні захворювання. У разі таких станів гемоглобін може бути і в нормі, але запаси заліза в організмі істотно знижені.
- У жінок у критичні дні.
- Вегетаріанство та дієта зі зниженням кількості продуктів тваринного походження.
- Підвищені фізичні навантаження.
- Стани після операцій на органах шлунково кишкового тракту.
- Вагітність і годування грудьми.
Продукти з високим вмістом заліза — горіхи, фрукти, м'ясо, крупи: яловичина, яловичи субпродукти (порці, ялинка), гречка, вівсяна крупа, яйця, білі гриби, квасоля, лісові горіхи, чорниця.
Склад засобу: вітамін С — 600,0 мг, залізо (у формі цитрату) — 75,0 мг, кислота лимонна — 20,0 мг, вода очищена — до 100 см3.
Добавка розроблена талановитими українськими вченими та є додатковим джерелом вітаміну С і заліза. Сприяє підвищенню гемоглобіну в крові.
Не містить генетично модифікованих компонентів, штучних барвників і консервантів.
Застосування: дорослим 5см3 (1 чайна ложка) розчинити в 100 см3 води, соку або чаю — вживати двічі на добу під час їди. Перед застосуванням рекомендується збовтати.
Рекомендований термін споживання: тривалість приймання 3-4 тижні. Надалі термін споживання погоджується з лікарем.
Умови зберігання: зберігати в сухому, захищеному від світла та недоступному для дітей місці за температури від 0оЗ до 25оЗ і відносної вологості повітря не більш ніж 85%.
Допускається незначна осад мікроелементів.
Термін придатності до вживання: 24 місяці від дати виробництва.
Форма випуску: 100 мл у скляному затемненому флаконі
ТУ У 15.8-35291116-013:2011
Розроблено в співпраці з "Інститутом мікроелементів ЮНЕСКО".
Основні | |
---|---|
Країна виробник | Україна |
Форма випуску | Рідина |
Вага | 100 г |
- Ціна: 300 ₴/упаковка